LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene au pătruns 70 de km în liniile ruse din regiunea Harkov. Trupele ruse se retrag în dezordine; pericol de a fi încercuite în Izium

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene au pătruns 70 de km în liniile ruse din regiunea Harkov. Trupele ruse se retrag în dezordine; pericol de a fi încercuite în Izium

Forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au capturat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu în ultimele cinci zile, de la 6 septembrie – mai mult teritoriu decât au capturat forțele ruse în toate operațiunile lor din aprilie.

Contaofensiva ucraineană face progrese majore în Harkov. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.16 Incapacitatea Ministerului Rusiei de a admite eșecurile Rusiei în Oblastul Harkov și de a furniza în mod eficient informații, prăbușește spațiul informațional rusesc, conform ISW (Institutul pentru Studiul Războiului).

Propagandiştii TV sponsorizaţi de Kremlin au oferit o gamă largă de explicaţii confuze pentru succesele ucrainene, de la justificări conform cărora forţele ruse luptă împotriva întregului bloc de Vest, până la minimizarea importanţei liniilor de comunicaţie terestre ruse din Kupyansk. Propagandiștii Kremlinului păreau neobișnuit de dezorganizați în narațiunile lor, unii confirmând eliberarea anumitor orașe, iar alții respingând astfel de rapoarte. De asemenea, experții invitați nu au reușit să reafirme narațiunile gazdelor că succesele ucrainene nu sunt semnificative pentru axa Donbas. Un astfel de haos poate dezvălui adevăratul progres al „operațiunii militare speciale” ruse pentru publicul larg rus care se bazează pe mass-media de stat și pe Ministerul Apărării din Rusia pentru actualizări.

Anunțul de retragere a înstrăinat și mai mult milbloggerul rus (bloggeri specializați pe domeniul militar) și comunitățile naționaliste ruse care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului de a captura întreaga Ucraine. Milbloggeri ruși au condamnat Ministerul Apărării din Rusia pentru că a rămas tăcut, a ales autoizolarea și a distorsionat conștientizarea situației în Rusia. Un milblogger a declarat chiar că tăcerea Ministerului Rus al Apărării este o trădare a militarilor ruși care au luptat și încă luptă în Ucraina. Un milblogger rus a remarcat, de asemenea, că Ministerul Apărării din Rusia a ignorat sau înjosit în mod repetat comunitatea milbloggerilor care a exprimat îngrijorări cu privire la conducerea militară rusă și lipsa de transparență în prima linie. Milbloggeri au cerut Ministerului Apărării din Rusia să preia spațiul informațional în propriile mâini și să înceteze să se bazeze pe tăcerea informațiilor.

Ministerul Apărării Rusiei se confruntă cu provocări în a răspunde evoluțiilor neașteptate din cadrul informațional stabilit, care prezintă invazia rusă a Ucrainei ca o operațiune ușoară și fără greșeli. Cel mai important, astfel de practici de informare inconștiente erodează încrederea publicului rus în mesajele Ministerului Rus al Apărăerii și perturbă fațada propagandistică a Kremlinului.

UPDATE 05.24 Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov înfrânge forțele ruse și prăbușește axa de nord a Rusiei din Donbas.

Forțele ruse nu efectuează o retragere controlată și fug în grabă din sud-estul regiunii Harkov pentru a scăpa de încercuirea din jurul localității Izium. Forțele ruse au slăbit anterior axa de nord a Donbasului prin redistribuirea unităților din această zonă în sudul Ucrainei, complicând eforturile de a încetini avansul ucrainean sau, cel puțin, de a desfășura o forță de acoperire pentru retragere. Câștigurile ucrainene nu sunt limitate la zona Izium; Forțele ucrainene au capturat Velikiy Burluk pe 10 septembrie, ceea ce ar plasa forțele ucrainene la 15 kilometri de granița internațională. Forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au capturat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu în ultimele cinci zile, de la 6 septembrie – mai mult teritoriu decât au capturat forțele ruse în toate operațiunile lor din aprilie.

Forțele ucrainene vor captura probabil orașul Izium în următoarele 48 de ore, dacă nu au făcut-o deja. Eliberarea Iziumului ar fi cea mai importantă realizare militară ucraineană de la câștigarea bătăliei de la Kiev în martie. Ar elimina avansul rusesc în nord-vestul regiunii Donețk de-a lungul autostrăzii E40 pe care armata rusă a încercat să o folosească pentru a depăși pozițiile ucrainene de-a lungul liniei Slovyansk – Kramatorsk. O încercuire cu succes a forțelor ruse care fug din Izium ar avea ca rezultat distrugerea sau capturarea unor forțe rusești semnificative și ar exacerba problemele Rusiei legate de lipsă a trupelor și de moral scăzut al luptătorilor ruși.

UPDATE 04.59 Ministerul rus al Apărării (MOD) a anunțat retragerea trupelor de pe linia Balakliya-Izium pe 10 septembrie, încadrând în mod fals retragerea ca o „regrupare” de forțe pentru a sprijini eforturile Rusiei în direcția Oblastului Donețk – oglindind explicația falsă a Kremlinului pentru retragerea Rusiei după bătălia de la Kiev.

Ministerul Rusiei nu a recunoscut succesele ucrainene din Oblastul Harkov ca fiind principalul factor pentru retragerea Rusiei și a susținut că înaltele autorități de comandă militare ruse au efectuat o retragere controlată din zona Balakliya-Izium în ultimele trei zile. Ministerul Rusiei a susținut în mod fals că forțele ruse au întreprins o serie de acțiuni demonstrative și au folosit artileria și aviația pentru a asigura siguranța retragerii forțelor ruse. Aceste declarații rusești nu au nicio legătură cu situația de pe teren.

UPDATE 03.27 Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ucrainene desfășurau bătălii de poziție în regiunea Herson, pe 10 septembrie, dar nu au dezvăluit zone specifice de operare.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ucrainene au avansat cu zeci de kilometri în unele zone, fără a da nume, ale Oblastului Herson și a remarcat că forțele ruse sunt obligate să se retragă pe a doua lor linie de apărare. Humenyuk a adăugat că forțele ruse continuă să reziste atacurilor ucrainene, dar unitățile ruse suferă pierderi grele. Statul Major ucrainean, de exemplu, a declarat că elemente nespecificate ale Diviziei 106 Aeropurtate de Gardă Ruse care operează în regiunea Herson au pierdut peste 58 de militari într-o singură zi. Humenyuk și alți oficiali militari ucraineni au reiterat că forțele ucrainene își continuă campania de interdicție lovind liniile de comunicație terestre rusești, depozitele de muniții și pozițiile cheie pentru a slăbi și mai mult grupul de trupe rusești, care se presupune că are între 25.000 și 35.000 de oameni pe malul drept al fluviului Nipru. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat în special că forțele ucrainene au distrus un alt feribot rusesc care trecea peste râul Nipru în Lvove (la vest de Nova Kakhovka) și un depozit de muniții în Bilyaivka, în nordul Oblastului Herson. De asemenea, se pare că forțele ruse încearcă să repare Podul Kakhovka prăbușit. Rapoartele locale indică, de asemenea, că forțele ruse continuă să folosească barje pentru a transporta echipamente la și dinspre orașul Herson.

UPDATE 03.11 Canalele Telegram și instituțiile media din orașul Herson au raportat o explozie puternică la un centru local de recrutare militar din orașul Herson, care găzduia personalul rus și personalul militar nou sosit. Surse ucrainene au raportat, de asemenea, explozii în zona industrială a orașului Herson și în zona Podului Feroviar Antonivsky.

UPDATE 02.49 Oficialii militari ucraineni au remarcat, de asemenea, sosirea unor trupe rusești suplimentare în regiunea centrală a Hersonului, ceea ce va consolida pozițiile ocupate.

Forțele ruse au desfășurat o unitate cecenă nespecificată de 1.300 de persoane în regiunea Herson. Este posibil ca unitățile cecene să fie batalioane de voluntari nou formate sau să fie cel puțin parțial încadrate de noi recruți. Statul Major ucrainean și serviciile de informații ucrainene au remarcat anterior că noii sosiți sunt bărbați mai în vârstă și fără experiență, ceea ce se potrivește profilului recruților voluntari ruși. Şeful adjunct al Republicii Bashkortostan, Alik Kamaletdinov, a anunţat că batalioane de voluntari din Başkortostan luptă pe linia frontului în direcţia Mykolaiv Oblast, sugerând că forţele ruse desfăşoară unităţi de voluntari nou formate pe Axa de Sud.

Surse ucrainene și ruse au identificat patru zone de activitate cinetică de-a lungul graniței administrative din regiunea Herson: la vest de orașul Herson, lângă Snihurivka (la aproximativ 60 km est de orașul Mykolaiv), la sud-est de capul de pod ucrainean peste râul Inguleț și la sud de Herson-Dnipropetrovsk, pe frontiera administrativă a regiunii.

UPDATE 01.50 Volodymyr Zelenskyy a postat un videoclip pe canalul său Telegram cu consecințele uneia dintre bombardarea infrastructurii energetice de astăzi.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ministerul Apărării din Rusia nu a comentat progresul contraofensivei ucrainene din sud din 10 septembrie.

Un corespondent de război afiliat Kremlinului a declarat că reporterii ruși din regiunea Herson au restricții stricte privind publicarea filmărilor de luptă și a remarcat utilizarea minimă a dronelor disponibile comercial.

Corespondenții de război ruși afiliați la Kremlin au publicat imagini cu artileria rusă care ar lovi forțele ucrainene care încercau să avanseze spre Oleksandrivka, la aproximativ 40 km vest de orașul Herson, și au remarcat că așezarea este aproape de o „zonă gri” între pozițiile artileriei ruse și ucrainene. Un milblogger rus a mai susținut că forțele ruse lansează operațiuni ofensive de la Snihurivka pentru a suprima un presupus centru logistic ucrainean din Bereznehuvate, la aproximativ 25 km spre nord de Snihurivka. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au lovit un post de comandă ucrainean în raionul Snihurivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat lovituri aeriene asupra Bruskynske (pe autostrada T2207 la aproximativ 11 km sud-est de capul de pod), ceea ce poate indica faptul că forțele ucrainene avansează în vecinătatea sa sau că forțele ruse și-au părăsit pozițiile din apropierea așezării. Un milblogger rus a remarcat, de asemenea, că forțele ucrainene și ruse s-au angajat în bătălii poziționale în apropiere de Vysokopillya, Olhyne și Arkhanhelske, eliberate de ucraineni, în nordul Oblastului Herson, ceea ce poate indica faptul că forțele ucrainene avansează în vecinătatea sa sau că forțele ruse și-au părăsit pozițiile în apropierea așezării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?